challenge updates

Traject 10

Het thema en de challenges: alles over nepnieuws en desinformatie!

#traject 10

Ook dit traject gaan de deelnemers weer aan de slag met verschillende challenges die gekoppeld zijn aan één centraal thema, en deze keer is dat: nepnieuws en desinformatie!

 

Nepnieuws en desinformatie, je hoort er steeds meer over. En hoewel het geen nieuwe fenomenen zijn (het bestaat al zelfs sinds het Oude Egypte, kun je het je voorstellen?), is de hoeveelheid desinformatie en nepnieuws die verspreid wordt toegenomen. Helemaal sinds de komst van sociale media. En doordat de technieken om beeld en geluid te manipuleren steeds beter worden, wordt het lastiger om te achterhalen wat waar is en wat niet.  

 

Kortom: het wordt steeds gemakkelijker om te maken en steeds lastiger om te herkennen. Misschien heb jij zelf ook wel eens nepnieuws of desinformatie voorgeschoteld gekregen. Dat je even ging twijfelen, of dat je niet zo goed wist wat je moest geloven.  

 

Maar.. Wacht even.. Wat is nu het verschil tussen desinformatie en nepnieuws? Desinformatie is informatie die met opzet wordt gemaakt en verspreid. Bijvoorbeeld om geld te verdienen of om een land/politieke partij/persoon schade aan te richten. Nepnieuws daarentegen gaat over verkeerde informatie en wordt vaak gelinkt aan leugens of onjuiste journalistiek. Het wordt echter niet met specifieke opzet verspreid.  

 

Maar voor allebei geldt: hoe weet je nou écht was het is? Hoe kun je het herkennen? En wat is dan wél betrouwbaar nieuws? En áls je desinformatie herkent: wat doe je? Deel je het, of juist niet. Aan wie kun je vragen stellen, of je uitspreken als je het niet eens bent? Hoe voorkom je misschien zelfs wel dat je het gelooft? Allemaal vragen waar jullie mee aan de slag gaan!  

 

Steeds meer organisaties en bedrijven vinden het gelukkig ook belangrijk dat mensen beter geïnformeerd zijn over wat het is, en hoe je het kunt herkennen. En jullie gaan deze bedrijven en organisaties daar de komende weken mee helpen. We hebben er zin in!

Wil je meer lezen over de individuele challenges waarmee de studenten dit traject aan de slag gaan? Dat kan hier (voor de challenge van de Gemeente Amsterdam), hier (voor de challenge van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), of hier (voor de challenge van NOS Stories)!

Vragen? Neem contact met ons op.

Je kan ook mailen naar hello@madeby020.nl
of bellen op 020 305 9272.