Nieuws

Workshop video-pitchen

Online pitchen is iets waar iedereen (zeker in deze tijden) veel van kan leren. Het zal je verbazen hoe anders online pitchen is dan het geven van een offline pitch. Daarom hebben Rebecca Trouwee en Miek Crouzen ons deze week alle ins en outs laten zien over video-pitching, en hoe je hier een ster in kunt zijn!  

In eerste instantie stond een bezoek aan de raadzaal van Amsterdam deze week op de planning. Studenten zouden hier een workshop krijgen over presenteren en pitchen, maar door de huidige omstandigheden, die alleen maar langer lijken te gaan duren, leek het ons een goed plan dit te verplaatsen naar een online sessie. Ook bij bedrijven wordt er namelijk steeds vaker gevraagd naar een video-sollicitatie, of heb je als sollicitant simpel gezegd een streepje voor als je dit uit jezelf doet.  

 

Video-pitching is in dit digitale tijdperk zeker niet onbelangrijk. In de coronacrisis waar we in beland zijn maakt ondertussen iedereen gebruik van digitale ontmoetingsplatformen, en worden er veel creatieve initiatieven bedacht om projecten te laten blijven lopen. Net zoals wij bij Made By 020. Van een platform als Mural is ook deze week weer volop gebruik gemaakt. Tijdens de workshop werd dit als een werkblad gebruikt zodat studenten op een interactieve manier deel konden nemen en elkaars ideeën konden bespreken. De studenten leerden over stemgebruik tijdens een pitch, en hoe bijvoorbeeld je articulatie nog belangrijker is bij een online pitch. En dat het daarvoor weer heel erg helpt om je gezicht van tevoren even kort maar krachtig te masseren, zodat je gezichtsspiertjes soepeler worden. 

 

Naast veel praktische tips is de focus ook gelegd op het voorbereiden en opnemen van de pitch voor de opdrachtgevers: dus voor het Eye Filmmuseum, AFWC, en Picnic. De studenten hebben de afgelopen weken hun creatieve geest namelijk helemaal losgelaten, waardoor er enorm veel goede ideeën en oplossingen zijn bedacht voor deze organisaties. Maar… Hoe presenteer je al die ideeën binnen 1,5 minuut? Wanneer je zoveel in je hoofd hebt wat je zo liefst mogelijk allemaal wil vertellen, hoe beperk je dat tot een super kort maar interessant en pakkend verhaal? Hiervoor hadden trainers Rebecca en Miek een stappenplan gemaakt voor de opzet van een pitch. Hoe begin je een pitch? Hoe behoud je de aandacht van de luisteraars? Hoe maak je ze extra nieuwsgierig?  

 

Maar pitchen blijft natuurlijk oefenen. Je pitch op papier zetten is pas de helft. Je lichaamshouding en stemgebruik spelen namelijk net zo’n grote rol. De studenten kregen natuurlijk de tijd hiermee te oefenen, en het is geweldig om te zien hoe snel deze tips werden opgepakt en hoe iedereen hiervan kan leren, ook de mensen die van nature al comfortabel zijn met presenteren voor een camera.  

We kijken uit naar volgende week, want dan hebben de opdrachtgevers de pitches bekeken en gaan de studenten uitgebreid met hen in gesprek over alle ideeën. 

De gezicht massage werd erg goed toegepast.

Vragen? Neem contact met ons op.

Je kan ook mailen naar hello@madeby020.nl
of bellen op 020 305 9272.