challenge updates

Traject 05

“Ontwikkel een product waarmee bewoners van de Blauwvoetstraat in Nieuw-west enthousiast gemaakt worden om hun woning aan te sluiten op stadswarmte”

Het omschakelen van gaswarmte naar stadswarmte is voor veel huidige huurwoningen een hele klus. Er moet namelijk heel wat verbouwt worden in de huizen om stadswarmte mogelijk te maken. Deze verbouwingen kunnen tot wel 3 maanden duren. Je kan je vast wel voorstellen dat niet iedereen die in een huurwoning woont daar zin in heeft. Daarom is het van belang om de bewoners goed te informeren over deze veranderingen.

AFWC

#Bedrijven

Vattenfall

#Bedrijven

Sophie van Opstal

#Peer coach

Elijah Alvares

#Peer coach

Kim Weernink

#Student

Fadia shhadeh

#Student

Giorgio Winter

#Student

Senna Dommershuizen

#Peer coach,

#Student

Marieke Kramer

#Student

Lok Him Tang

#Student

Chiara Mans

#Student

Update #6 -

De Oplossing

De studenten hebben bedacht om Amsterdammers te betrekken bij stadswarmte via een campagne: hoe heet ben jij?

Via livestreamborden in de stad willen ze voorbijgangers met hele korte simpele filmpjes uitleggen wat stadswarmte is, wat de kosten zijn en wat voor positieve impact het kan hebben op het milieu en de toekomst. Hiermee willen ze mensen prikkelen om verder na te denken of informatie op te zoeken over stadswarmte en zo nodig over te stappen. Daarnaast willen ze ook posters met de tekst: ‘een warm hart voor een goede wereld’ maken en deze in de betreffende woningen hangen.

 

 

Update #5 -

Uitwerken oplossing

Na hard werken hebben wij bedacht hoe we Amsterdammers kunnen betrekken bij stadswarmte via een campagne: hoe heet ben jij?

Via livestreamborden in de stad willen we voorbijgangers met hele korte simpele filmpjes uitleggen wat stadswarmte is, wat de kosten zijn en wat voor positieve impact het kan hebben op het milieu en de toekomst. Hiermee willen we mensen prikkelen om verder na te denken of informatie op te zoeken over stadswarmte en zo nodig over te stappen. Daarnaast willen we ook posters met de tekst: ‘een warm hart voor een goede wereld’ maken en deze in de betreffende woningen hangen.

 

Update #4 -

Op eigen initiatief naar Rochdale

De weken vliegen voorbij en zo ook de tijd…

 

Gelukkig hebben wij ruim zicht op de challenge en onze oplossing. Juist doordat we dit breed aan kunnen pakken besloten de studenten om in contact te komen met Rochdale op eigen initiatief. Een woningcorporatie die de eigenaar is van een groot aantal woningen in Amsterdam. Zij spelen dus een grote rol in het enthousiasmeren van bewoners om over te gaan op stadswarmte.

 

In het winterse weer kwamen we verkleumd aan bij Rochdale. Gelukkig werden we warm ontvangen door projectleider Ephraim. Na een gesprek over stadswarmte en de bevindingen van de bewoners. Spraken we over de rol van Rochdale en hoeveel tijd het gehele proces in beslag neemt. Ook vertelde Ephraim ons welke doelgroepen betrokken zijn bij de straat. Na een informatief gesprek kregen we een rondleiding door het grote kantoor van Rochdale. We keken onze ogen uit want Rochdale is gelegen boven de snelweg en het uitzicht is prachtig!

 

Onze groep weet nu hoe de vork in de steel zit en kan vanuit hier werken naar een concrete oplossing. Willen jullie daar meer over weten? Blijf deze pagina dan in de gaten houden!

 

 

Update #3 -

Op netwerkgesprek bij AFWC

De tijd vliegt als je het gezellig hebt en keihard werkt aan een goede oplossing! Dit geldt zeker voor groep 5 en de mate van snelheid waarin zij brainstormen. Een week eerder kwamen zij namelijk met het idee om de richting op te gaan van een campagne, het visueel maken van de voordelen die aardgas met zich meebrengt.

 

Deze week gingen zij langs de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) om hun conceptplan te toetsen en om natuurlijk meer informatie te verkrijgen. Het werd al gauw duidelijk dat een goede communicatie richting bewoners erg belangrijk is en dan vooral de manier waarop je dingen zegt. Doe je dat met een wat negatieve of positieve toon? Hoe zit het met de begrotingen, het financiële en economische plaatje? Na deze avond heeft de groep vooral veel technische informatie mee kunnen nemen vanuit AFWC en zijn ze ook weer een persoon in hun netwerk rijker!

 

Wil je meer komen te weten over ons of de challenge? Stuur ons een berichtje!

 

 

Update #2 -

Op netwerkgesprek bij NUON

Wat is stadswarmte nou eigenlijk? En hoe je maak je mensen hiervoor enthousiast?

 

Afgelopen week is groep 5 op bezoek geweest bij NUON. Een straat warm maken voor stadwarmte is natuurlijk een uitdagende challenge. Daarvoor moet je eerst goed weten wat stadswarmte nou eigenlijk is! Daarvoor gingen de studenten op bezoek bij NUON,  de leverancier van onder andere stadwarmte. De ultieme kans om meer te leren over de challenge.

 

De studenten werden ontvangen in het hoofkantoor dat gevestigd is in Amsterdam – Zuidoost door projectmanager Jan Gijsbert. De studenten kregen een korte rondleiding en werden als exclusieve gasten ontvangen op de hoogste verdieping van het gebouw.

 

Na een korte introductie ging het netwerkgesprek van start. Projectmanager Jan Gijsbert, gaf de studenten een presentatie over de huidige ontwikkelingen betreft stadswarmte en de ervaringen die betrokken partijen hebben met deze duurzamere manier van verwarmen.

 

Zo vertelde hij dat stadswarmte afkomstig is van energiecentrales die tijdens het opwekken van energie veel warmte produceren. Voorheen ging al deze warmte verloren, maar door het toepassen van stadswarmte wordt deze warmte gebruikt voor het verwarmen van tienduizenden huizen en gebouwen. Jan Gijsbert, legde de studenten ook uit hoe je stadswarmte aanlegt en wat dat kan betekenen voor bewoners en hun omgeving.

 

De studenten hebben tijdens het netwerkgesprek veel uiteenlopende vragen gesteld om een goed beeld te kunnen creëren over stadswarmte en hun challenge. Aankomende weken gaan zij aan de slag met het voorbereiden op het volgende netwerkgesprek en het verwerken van de verkregen input in concrete punten.

 

Aan het eind van het netwerkgesprek hebben de studenten een rondleiding gehad door het hoofkantoor en hebben zij natuurlijk gevraagd aan Jan Gijsbert of ze hem mochten toevoegen op LinkedIn!

Update #1 -

Kick Off

Vragen? Neem contact met ons op.

Je kan ook mailen naar hello@madeby020.nl
of bellen op 020 305 9272.