Nieuws

#3- Eerste keer brainstormen en de Under Pressure Game

Deze week gingen de deelnemers los tijdens hun eerste brainstorm voor de challenge, de ideeën vlogen in het rond. Verder stond deze week in het teken van een verdere kennismaking met het thema desinformatie.

Brainstormen, een superleuk én belangrijk onderdeel van ieder traject van Made by 020. Het is een snelle en effectieve manier om veel nieuwe ideeën over een vraagstuk te verkrijgen. Zie het alsof je de motor van de auto aanzet zeg maar. Het is de eerste stap in het oplossen van een vraagstuk, of in het geval van de deelnemers van het 10e traject Made by 020: de challenge.

 

De ideeën vlogen in het rond! Gaan de studenten voor NOS Stories een nieuwsitem denken over het effect van corona op jongeren,  klimaatverandering, of toch over de woningnood onder jongeren? Wie zal het zeggen…

 

En waar gaan de groepjes die voor de Gemeente Amsterdam aan de slag zijn, uiteindelijk voor? Meeloopdagen bij de politie, of het ontwikkelen van een app? En hoe ziet de doelgroep voor de toolbox eruit volgens de groepjes die werken aan de challenge van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid? Genoeg input opgehaald voor volgende week, want… dan gaan de groepjes en stap verder! Samen met een aantal creatieve bureau’s die al meerder trajecten mee doen, gaan de deelnemers hun ideeën verder trechteren. Spannend!

 

Na de brainstorm, en een korte pauze om even op adem te komen, hadden we een bijzondere gastspreker. Meet: Rivka Otten, spelletjes maker bij DROG. DROG is een denktank die zich bezighoudt met desinformatie en nepnieuws. Hun missie is om mensen, en dan vooral jongeren, immuun te maken tegen desinformatie, en ze geloven dat dit het beste werkt door het zelf te doen. In de Under Pressure game die DROG heeft ontwikkeld kruip je dan ook zelf in de huid van nepnieuwsmakers: als je begrijpt hoe mensen voor de gek worden gehouden, dan ben je makers en verspreiders van desinformatie altijd een stap voor. Klinkt logisch toch? Tijd voor de deelnemers om het zelf ook eens te proberen… Hoewel het in het begin echt ‘fout’ aanvoelde om mensen voor de gek te houden met desinformatie, hadden een hoop studenten na één ronde de smaak goed te pakken en werd het een strijd om de meeste volgers.

 

Benieuwd met welke oplossingen de deelnemers volgende bijeenkomst komen tijdens de creatieve sessie met de bureau’s? Blijf ons volgen via Instagram, of de website. Tot volgende week!

Vragen? Neem contact met ons op.

Je kan ook mailen naar hello@madeby020.nl
of bellen op 020 305 9272.