Informatiepresentatie voor studenten

Klik hier: Informatiepresentatie Made by 020 voor studenten voor meer informatie en uitleg over de aankomende lichting.

Ben jij vanaf 30 oktober tot de kerstvakantie op de woensdagavond beschikbaar? Schrijf je dan nu in voor Made by 020.

Bedenk een creatieve oplossing voor woningbouwcoöperaties om tijdelijke woonruimte aan te bieden waar huurders kunnen wonen als hun woning verbouwd wordt.

AFWC is de koepelorganisatie die ALLE coöperaties in Amsterdam vertegenwoordigd. Zij hebben gevraagd of  studenten van Made by 020 een creatieve oplossing willen bedenken voor woonruimte waar huurders tijdelijk kunnen wonen als hun huis verbouwd wordt. Ze willen graag gebruik maken van de creativiteit van jongeren en hen vernieuwende ideeën laten bedenken. Zo hopen ze dat er nieuwe ideeën komen voor tijdelijke woningen waardoor de wachtlijst voor woningen niet verder oploopt.

 

 

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het toerisme in Amsterdam duurzamer wordt?

Het aantal toeristen in ons land is in 2017 explosief gestegen, Amsterdam blijft met grote voorsprong de populairste bestemming in Nederland. Amsterdam wil graag flink inzetten om het toerisme in de stad steeds duurzamer te maken. Studenten van Made by 020 gaan met bedrijven in de stad meedenken hoe zij kunnen bijdragen aan het verduurzamen van het toerisme in Amsterdam.

Bedenk een oplossing voor de mismatch tussen jongeren en grote Retail bedrijven.

Blokker bestaat inmiddels al meer dan 120 jaar en is een grote landelijke werkgever momenteel werken er ruim 5.000 mensen. Blokker lijkt misschien niet het eerste bedrijf waar jongeren aan denken om te gaan werken, maar ze bieden veel leer- en werkplekken voor jongeren (BOL en BBL). Blokker is dus een belangrijke werkgever voor jongeren. Grote retail bedrijven zoals Blokker maar ook bijvoorbeeld de Albert Heijn of Kruidvat merken dat veel jongeren maar kort blijven werken bij, vaak, hun eerste werkgever.

Blijkbaar is er een mismatch tussen de verwachtingen van jongeren en wat een werkgever aanbiedt. Blokker is daarom benieuwd wat jongeren verwachten van een werkgever en hoe zij denken dat Blokker ervoor kan zorgen dat jongeren langer werkzaam blijven.

Hoe zou een museum er volgens jou er in de toekomst uitzien om een belangrijke plek in de stad te zijn voor jongeren?

Het Stedelijk Museum is dé plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven. De missie van het Stedelijk is om het leven van mensen te verrijken met moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Het Stedelijk heeft hierin een voortrekkersrol op het gebied van kunst en vormgeving. Het Stedelijk wil deze voortrekkers rol graag vasthouden en een belangrijke plek in de stad zijn voor alle verschillende groepen mensen. Jongeren zijn voor het Stedelijk hierin heel belangrijk! Het Stedelijk vraagt daarom de jongeren van Made by 020 om met hen mee te denken over de toekomst en na te denken hoe zij denken dat een museum er in de toekomst uitziet om een belangrijke plek in de stad te zijn voor jongeren.

Hoe zorg je ervoor dat startende mbo-studenten kiezen voor een baan in de ouderenzorg?

In de kranten lees je er de laatste tijd veel over, er zijn grote tekorten in de zorg. De bevolking wordt steeds ouder, waardoor er meer hoogbejaarden zijn die zorg nodig hebben. Veel mbo-studenten die een zorgopleiding hebben gevolgd willen liever in een ziekhuis werken dan in de ouderenzorg. Dit komt omdat jongeren vaak geen duidelijk beeld hebben van het werken met ouderen. Door series op Netflix en TV lijkt het werken in het ziekenhuis juist heel leuk en uitdagend. Hierdoor spreekt het veel jongeren niet aan om te werken met ouderen. Vaak starten mensen pas na hun 40ste met een loopbaan in de ouderenzorg. Het is eigenlijk juist een hele prettige baan waar je veel waardering voor krijgt en heeft vaak ook veel voordelen ten opzichte van het werken in een Ziekenhuis. Als één van de grootste zorgorganisaties van Amsterdam wil Cordaan in gesprek met jongeren over de vraag: Hoe zorgen we ervoor dat meer jongeren kiezen voor een baan in de ouderenzorg. Cordaan doet er veel aan om het imago van het werken in de ouderenzorg te verbeteren. Cordaan wil graag dat studenten van Made by 020 hierover met hen meedenken.

Op welke manier kun je jongeren enthousiasmeren om de MBO Card te gebruiken?

Voor alle opleidingen in het mbo geldt dat vindingrijkheid en originaliteit onmisbaar is. Met de MBO Card, die wordt uitgegeven door het, wordt de drempel voor studenten verlaagd om op zoek te gaan naar kunst- en cultuuruitingen die ze aanspreken of inspireren. Het CJP moedigt tegelijkertijd culturele organisaties aan om speciale programma’s en voorstellingen te ontwikkelen die passen bij de belevingswereld van jongeren. Maar hoe zorgen we ervoor dat jongeren weten wat ze allemaal met hun MBO Card kunnen doen en ze deze kaart meer gebruiken?

“Hoe kan de Amsterdamse toerismesector ervoor zorgen dat er minder geschieden werelden ontstaan tussen toeristen en Amsterdammers?”

Het aantal toeristen in ons land is in 2017 explosief gestegen Amsterdam blijft met grote voorsprong de populairste bestemming. De drukte in de stad Amsterdam is volgens sommige mensen onleefbaar. De vraag is dan ook, hoe kunnen we deze negatieve drukte omkeren in iets positiefs. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Amsterdammers juist meer plezier beleven aan alle mooie plekken die er zijn waar vaak alleen maar toeristen komen?  Hoe kan bijvoorbeeld een hotel zoals het Amstel hotel of het Conservatorium hotel bijdragen aan een prettige woonomgeving voor de Amsterdammer?

“Ontwikkel een product waarmee bewoners van de Blauwvoetstraat in Nieuw-west enthousiast gemaakt worden om hun woning aan te sluiten op stadswarmte”

Het omschakelen van gaswarmte naar stadswarmte is voor veel huidige huurwoningen een hele klus. Er moet namelijk heel wat verbouwt worden in de huizen om stadswarmte mogelijk te maken. Deze verbouwingen kunnen tot wel 3 maanden duren. Je kan je vast wel voorstellen dat niet iedereen die in een huurwoning woont daar zin in heeft. Daarom is het van belang om de bewoners goed te informeren over deze veranderingen.

“Bedenk een programma voor jongeren bij het Stedelijk Museum waardoor jongeren sneller het museum bezoeken met hun mbo-card”

Voor alle opleidingen in het mbo geldt dat vindingrijkheid en originaliteit onmisbaar is. Met de MBO Card, die wordt uitgegeven door het CJP, wordt de drempel voor studenten verlaagd om op zoek te gaan naar kunst- en cultuur die ze aanspreken of inspireren. Het CJP moedigt tegelijkertijd culturele organisaties aan om speciale programma’s en voorstellingen te ontwikkelen die passen bij de belevingswereld van jongeren. Maar wat vinden jongeren interessant en hoe willen zij een museum beleven?

“Hoe kunnen we voorkomen dat jongeren in de schulden komen door hun smartphone?”

Maar liefst de helft van de Amsterdamse jongeren tussen de 18 en 27 jaar verkeert in schulden. De oorzaken zijn vaak alledaags: het afsluiten van een telefoonabonnement waarvan de rekening automatisch wordt afgeschreven, spullen online bestelen en achteraf betalen of net te dure kleding pinnen waardoor je ongemerkt in het rood komt te staan. Het hebben van schulden veroorzaakt stress, en kan zelfs leiden tot slechte schoolresultaten en -uitval. Redenen genoeg om schulden onder jongeren te voorkomen. Hoe zorgen we ervoor dat minder Amsterdamse jongeren in schulden belanden door hun smartphone?

“Ontwikkel een campagne waarmee je vmbo’ers warm maakt voor een mbo-opleiding in de bouw en techniek”

Tegenwoordig kan je geen krant meer open slaan zonder een artikel te lezen over de te korten aan personeel in de bouw en techniek. De grootste oorzaak hiervan is de afname in het aantal studenten met een opleiding in deze sector. Ze kiezen eerder voor andere mbo-opleidingen of kiezen er voor door te studeren in een andere sector. Waar ze in 2008 nog 4 klassen konden vullen, is dat in 2016 nog maar 1.

Wil jij je aanmelden voor Made By 020?

Het nieuwe programma start op 9 oktober met een feestelijke kickoff. Vervolgens heb je een wekelijkse bijeenkomst op een vaste avond met je team, waar je leert netwerken, presenteren en bij het bedrijfsleven langsgaat om een maatschappelijke uitdaging op te lossen.

 

Je bent welkom met elke mbo-opleiding en opleidingsniveau. Deelname is gratis, we vragen alleen je tijd en inzet.

 

Made by 020 is een project van de Gemeente Amsterdam. Alle informatie zal alleen voor gerelateerde doeleinden gebruikt worden. Met de inschrijving geef je toestemming om informatie over je deelname te delen op onze website en andere uitingen.

    Accepteert u dat we uw ingediende informatie opslaan? Daarmee kunnen we reageren op uw vraag en uw registratie verwerken. Lees ons Privacybeleid voor meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens. U kunt onze Privacy Tools gebruiken om toegang tot uw gegevens te krijgen.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hoe kan de drempel verlaagd worden voor jongeren tussen de 16 en de 25 jaar om de grote Amsterdamse culturele instellingen te bezoeken?

Kunst en cultuur creëren schoonheid en geven je een andere blik op het leven. Ze maken je creatief, prikkelen je, laten je reflecteren op je eigen leven en de wereld om je heen. Dat komt niet alleen van pas in je verdere loopbaan, maar kan ook bijdragen aan je persoonlijke groei. Amsterdam heeft wereldberoemde musea, orkesten en theatergroepen. Toch lopen jongeren tussen de 19 en 25 jaar de deuren van grote culturele instellingen in Amsterdam niet plat. Hoe komt dat? Zijn ze te duur? Te ver weg? Te ouderwets? Zoek met leeftijdsgenoten naar manieren om jongeren, kunst en cultuur weer bij elkaar te brengen!

Hoe kunnen bewoners met geestelijke klachten beter aansluiting vinden bij hun buurtbewoners?

Sommige mensen in Amsterdam hebben last van een ‘burn out’, depressie of andere psychische klacht. Misschien ken je zelf ook wel iemand die hier mee zit. Er zijn veel organisaties die hard werken om deze mensen te helpen, bijvoorbeeld om zelfstandig in een huis te wonen. Dit kan extra moeilijk zijn, omdat ze naast hun problemen soms grote eenzaamheid ervaren. Zo is het in zo’n situatie niet altijd makkelijk om contact met de buren te maken en bestaat er de angst voor het (voor-)oordeel dat mensen over ze hebben. Zorg dat hier verandering in komt! Want Amsterdam is een stad waarin iedereen erbij hoort.

Agressie tegen mensen in uniform: wat kunnen we er aan doen in Amsterdam?

De gemeente Amsterdam zegt dat in Amsterdam jaarlijks 42 procent van de medewerkers in een publieke functie wel eens te maken heeft met verbaal geweld, 10 procent krijgt te maken met serieuze bedreigingen en 6 procent met fysiek geweld.

Hoe kan financiële informatie toegankelijk gemaakt worden voor laaggeletterde Amsterdammers?

Iedereen in Amsterdam heeft recht op een gezond financieel leven.

Hoe zorgen we ervoor dat de inwoners van Amsterdam minder energie verstoken zodat hun energierekening omlaag gaat?

Er zijn een heleboel dingen die je kan doen om energie te besparen in je huis, waardoor je energierekening omlaag gaat.

Hoe zorg je als organisatie in een diverse stad voor een net zo divers personeelsbestand?

Bedrijven met een diverse groep werknemers doen het vaak beter op allerlei gebieden: ze zijn creatiever, hebben vaak een hogere omzet en meer tevreden medewerkers.

Hoe zorg je als organisatie in een diverse stad voor een net zo divers personeelsbestand?

Amsterdam is een ontzettend mooie stad die veel te bieden heeft, maar dit maak Amsterdam ook populair. Hierdoor wordt de stad steeds drukker, stijgen de huizenprijzen en neemt de woningnood toe. De openheid van de stad Amsterdam is altijd een kracht geweest, hoe zorgen we ervoor dat dit ook zo blijft?

Hoe zorgen we dat minder Amsterdamse jongeren in schulden belanden?

Amsterdam is een ontzettend mooie stad die veel te bieden heeft, maar dit maak Amsterdam ook populair. Hierdoor wordt de stad steeds drukker, stijgen de huizenprijzen en neemt de woningnood toe. De openheid van de stad Amsterdam is altijd een kracht geweest, hoe zorgen we ervoor dat dit ook zo blijft?

Op welke vernieuwende manier kunnen jongeren hun digitale vaardigheden ontwikkelen binnen en buiten het onderwijs?

Amsterdam is een ontzettend mooie stad die veel te bieden heeft, maar dit maak Amsterdam ook populair. Hierdoor wordt de stad steeds drukker, stijgen de huizenprijzen en neemt de woningnood toe. De openheid van de stad Amsterdam is altijd een kracht geweest, hoe zorgen we ervoor dat dit ook zo blijft?

Hoe kunnen we de sociale cohesie en veiligheid in Amsterdamse buurten bevorderen door bewoners op een verrassende manier kennis met elkaar te laten maken?

Amsterdam is een ontzettend mooie stad die veel te bieden heeft, maar dit maak Amsterdam ook populair. Hierdoor wordt de stad steeds drukker, stijgen de huizenprijzen en neemt de woningnood toe. De openheid van de stad Amsterdam is altijd een kracht geweest, hoe zorgen we ervoor dat dit ook zo blijft?

Hoe zorgen we ervoor dat in 2025 alle Amsterdammers elektrisch rijden?

Amsterdam is een ontzettend mooie stad die veel te bieden heeft, maar dit maak Amsterdam ook populair. Hierdoor wordt de stad steeds drukker, stijgen de huizenprijzen en neemt de woningnood toe. De openheid van de stad Amsterdam is altijd een kracht geweest, hoe zorgen we ervoor dat dit ook zo blijft?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen met psychische klachten beter aansluiting kunnen vinden in de buurt?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat statushouders beter aansluiting kunnen vinden in de buurt?

Het is vaak moeilijk voor statushouders om aansluiting in de buurt te vinden waarin ze komen te wonen. Ze spreken vaak nog geen goed Nederlands en moeten nog wennen aan het leven in Amsterdam. Het is jammer als zij hun buren niet goed leren kennen, omdat verbinding juist belangrijk is voor het opbouwen van een nieuw leven. Hoe kunnen we deze verbinding het beste bevorderen?

Hoe zorgen we ervoor dat culturele instellingen toegankelijk zijn voor alle inwoners van Amsterdam?

Amsterdam is een ontzettend mooie stad die veel te bieden heeft, maar dit maak Amsterdam ook populair. Hierdoor wordt de stad steeds drukker, stijgen de huizenprijzen en neemt de woningnood toe. De openheid van de stad Amsterdam is altijd een kracht geweest, hoe zorgen we ervoor dat dit ook zo blijft?

Hoe zorgen we dat het Amsterdams mbo-talent en het bedrijfsleven elkaar beter kunnen vinden?

Amsterdam is een ontzettend mooie stad die veel te bieden heeft, maar dit maak Amsterdam ook populair. Hierdoor wordt de stad steeds drukker, stijgen de huizenprijzen en neemt de woningnood toe. De openheid van de stad Amsterdam is altijd een kracht geweest, hoe zorgen we ervoor dat dit ook zo blijft?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de steeds drukker wordende stad leefbaar blijft voor iedereen?

Amsterdam is een ontzettend mooie stad die veel te bieden heeft, maar dit maak Amsterdam ook populair. Hierdoor wordt de stad steeds drukker, stijgen de huizenprijzen en neemt de woningnood toe. De openheid van de stad Amsterdam is altijd een kracht geweest, hoe zorgen we ervoor dat dit ook zo blijft?